Вести

Вања Ивановић међу 16 репрезентативки за Лигу нација

 

Од три одбојкашице Железничара које су се нашле ширем списку од 30 играчица репрезентације Србије за Лигу нација и биле на припремама: Стефане Пакић, Вање Ивановић и Јоване Зеленовић, селектор Ђовано Гвидети определио се да на прва два турнира поведе Вању Ивановић. Она је једини од примача из домаћих клубова на том спсику, упркос великој конкуренцији примача које су одлично играле у домаћем првенству.

Међу 16 одбојкашица за турнире у Бразилу и САД налази се и примач Александра Узелац, освајач сениорске сребрне медаље на Европском првенству, која је до прошле године била звезда лајковачког суперлигаша. Иако на споменуте турнире Лиге нација Србија иде са подмлађеним саставом (комбинација искуства и младости), велика конуренција на месту либера девојака са интернационалним искуством допринела је да наша Стефана овога пута не буде међу 16, упркос изванредним играма у првенству. Подсећамо да је Стефана заслужила да буде и МВП домаћег првенства у фебруару, као једини либеро који је добио то признање у сезони.

У сваком случају, још једно велико признање за Одбојкашки клуб Железничар, који већ годинама ради на томе да у свом саставу окупи најталентованије српске одбојкашице. Стефана Пакић и Јована Зеленовић су још увек младе играчице и има времена за наступе у сениорској селекцији.

За прве две седмице Лиге нација, у Бразилу и САД, Гвидетија се определио за ових 16 одбојкашица:

Техничари: Слађана Мирковић, Марија Миљевић.

Коректори: Ана Бјелица, Вања Букилић.

Либера: Теодора Пушић, Александра Јегдић, Силвија Поповић.

Блокери: Миња Осмајић, Хена Куртагић, Ана Малешевић, Маша Киров.

Примачи: Сара Лозо, Бојана Миленковић, Катарина Лазовић, Александра Узелац, Вања Ивановић.

Такмичење по групама у оквиру шесте Лиге нација одржава се од 14. маја до 16. јуна. Репрезентација данас путује за Бразил јер је први турнир у Рио де Жанеиру од 14. до 19. маја, а наша репрезентација ће играти мечеве против Доминиканске Републике, Тајланда, Кине и Бразила. Само ће прву утакмицу играти од два часа ујутро по нашем времену, наредне две од 19 часова, а последњу у 15 сати. Све мечеве преноси Спорт Клуб.

Од 28. маја до 2. јуна у Арлингтону (САД) Србија ће играти против Пољске, Турске, Канаде и Бугарске.

У јапанском граду Фуокока женска репрезентација ће одмерити снаге са Холандијом, Француском, Јапаном и Италијом.

На финални турнир ће се пласирати домаћин и још седам најуспешнијих селекција. Финални турнир VI Лиге нација 2024. одиграће се од 20. до 23. јуна у Бангкоку (Тајланд).