Вести

Скуп фудбалских посленика Лајковца и региона

 

У великој сали општине Лајковац одржан је скуп који је окупио фудбалске посленике региона и представнике фудбалских клубова са територије лајковачке општине, који су организовали Спортски савез општине Лајковац и Општински фудбалски савез. Овом приликом председник Привременог органа општине Лајковац Андрија Живковић и председник Фудбалског савеза региона Западне Србије Небојша Живановић уручили су сваком од 15 фудбалских клубова са територије општине по гарнитуру дресова и две лопте. Вредност поклона је око 60.000 динара по клубу, укупно преко 700.000 динара.

Према речима председника Фудбалског савеза Андрије Савковића, иницијатор састанка био је управо Андрија Живковић, а осим Небојше Живановића присуствовао је и саветник у Фудбалском савезу Србије Бранислав Делић, као и други гости из света фудбала округа и региона.

Андрија Живковић је нагласио да је први пут на оваквом састанку од како је на челу општине и да је задовољан што се одазвало свих 15 клубова:

„То није мали број за општину као што је Лајковац, плус судијска организација, а чули сте од гостију колико фудбалских судија имамо. Изузетна је сарадња локалне самоуправе са Фудбалским регионом западне Србије од када је на његовом челу Небојша Живановић, као и са локалним спортским савезом од када је Марко Мирковић председник, такође са фудбалским савезом на челу са Александром Савковићем. Сигурно је то путоказ како треба да функционише веза у спорту, првенствено мислим на фудбал. Фудбал је ипак најбитнија споредна ствар на свету и окупља велики број људи, поготово је значајан у мањим сеоским срединама јер село живи ако има фудбалски клуб. Драго ми је да данас на територији Лајковца имамо 10 сеоских клубова, тако да ћемо у наредном периоду гледати да им на сваки начин помогнемо.

Живковић је подсетио да је у овој години буџет за спорт повећан за четири милиона, план за наредну годину је повећање за 5-6 милиона, тако да би износио 30 милиона. Највећи део колача ће припасти фудбалским клубовима који су најбројнији спортски колективи у општини.

„Већ после новогодишњих и божићних празника наћи ћемо се у овом броју и сести да видимо који су им горући проблеми и на који начин Општина Лајковац, Фудбалски и Спортски Савез могу да помогну. Велику помоћ имамо и од Региона западне Србије. Битно је да их има пуно, јер свако село живи и има перспективу ако у њему постоји клуб. Урадили смо већ Сеоски дом у Пепељевцу, надам се да ћемо га привести намени до краја ове или током следеће године, користиће га мештани села и ФК Пепељевац. Крајем новембра крећу радови на изградњи Сеоског дома у Врачевићу, размотрићемо да ли има потребе да и за друге клубове то урадимо. Веома је добра сарадња са ресорним министарствима и Регионом западне Србије за изградњу вештачког терена који нам недостаје. Конкурисали смо код Министарства привреде за изградњу вештачког терена вредности 72 милиона динара, пола износа ће финансирати општина Лајковац. Школски спорт је јако битан тако да смо ребалансом буџета одвојили 25 милиона динара за реконструкцију свих терена који се налазе у саставу Основне школе „Миле Дубљевић“,кошаркашког терена на стадиону Железничара и мини пич терена, свуда ће асфалт бити замењен модерном тартан подлогом. Без обзира што имамо једну од најлепших хала у овом делу западне Србије, по мени Лајковцу недостаје још један сличан објекат затвореног типа, можда балон хала, како би се у зимским месецима могли одржавати тренинзи и сличне активности и како бисмо растеретили нашу спортску халу.“

Председник Општинског фудбалског савеза Александар Савковић истакао је да локална самоуправа и Андрија Живковић много помажу рад савеза.

„Очекује нас у наредној години повећања буџета, што нас је много обрадовало, изградња терена са вештачком подлогом, сређивање школског дворишта, мини пича – све су то велике инвестиције које су за овако мало место веома функционалне. Лично не памтим, а пуних 18 година сам у спорту, да је фудбал икада био оволико заступљен и подржан, што се види у финансирању и радовима. Само у наредној години два клуба ће добити нове спортске објекте, што није случај ни у већим градовима. Као што сте имали прилике да чујете, судијска организација веома добро ради. Небојша је као председник Региона иницирао тему регуларности, јер када је регуларно такмичење сви хоће да играју фудбал. Имамо 15 клубова, Железничар смо поново ставили на ноге, од три школе смо направили једну, импресиван податак је да је Школа фудбала Железничар пре десет година, када је био српсколигаш, имала око 100 чланова, а сада их има 130, што је велика цифра за мали Лајковац. У наредним годинама нас очекује да развијамо Школу фудбала јер тако добијате свој подмладак и не морате да доводите играче са стране.  ОФС плаћа тренере, тако да је за грађане Школа фудбала потпуно бесплатна, што привлачи нашу децу.“

Небојша Живановић, као председник Фудбалског савеза Региона западне Србије и рођени Лајковчанин, исказао је задовољство улагањем општине Лајковац у спортску инфраструктуру и личним залагањем Андрије Живковића. Указао је на значај подршке клубовима и регуларности такмичења:

“Трудимо се да сав новац од кажњавања клубова и играча вратимо клубовима који имају најмање картона кроз инфраструктуру. У наредних 15-20 дана поделићемо вредне поклоне свим клубовима Српске лиге, Зоне и окружних лига, што је велики број клубова, али ту смо да будемо сервис тим клубовима. Зоне које су сада ту, показало се да је почело да се „прља“, почели су неки „ад хок“ клубови да искачу за данас. Нама је интерес да имамо стабилне клубове, да имамо градског купа и општинског у ранговима где им то припада. Ми ћемо у наредне две године вратити постепено зоне како не би дошло до испадања много клубова. Тако ће се Колубарско-Мачванска зона и Златиборски округ спојити стару Зону Дрина. Имаће Рашки, Моравички, Шумадијски, Браничевски и Подунавски, имаћемо три зоне по 12 клубова, Српску лигу од 16 која је лига шампиона. Када скратите те зоне ви ојачавате округ, а интерес нам је да не доведемо под знак питања округ и општински савез. Јер, када потиснете из округа неке клубове, они сиђу у општинске и добијамо фудбал у општинским савезима што нам је интерес, јер одатле та деца крећу и долазе до Српске лиге која је развојна и трећи ранг Србије, а ми морамо да је поштујемо и негујемо.”

Било је више говорника на скупу, и из редова гостију и домаћина, а ово би биле главне поруке, које су провејавале из свега исцрпно реченог. Атмосфера у Градској кући је овом приликом била сјајна и обећавајућа за будућност  фудбала и спорта у целини  у Лајковцу, региону и Србији.