Вести

Кошаркашки терен на стадиону добио тартан подлогу

 

Као што је и најављено крајем прошле године, са првим данима пролећа у општини Лајковац почела је реконструкција спортских терена у зони ОШ “Миле Дубљевић”, стадиона „Железничара“ и спортског центра којим  управља Установа за спорт и омладину.

Председник општине Андрија Живковић са својим сарадницима данас је обишао завршне радове на реконструкцији кошаркашког терена у склопу стадиона ФК „Железничар“, а којим  управља Установа за спорт и омладину општине Лајковац.

“Ово је први терен урађен са модерном тартан подлогом, данас се обележавају линије и ускоро ће љубитељи баскета и кошарке у Лајковцу моћи да га користе. Већ у наредним данима, уколико временски услови дозволе, следи и потпуна реконструкција мини пич терена који се такође налази у зони школе и који ће добити потпуно нови изглед са новом оградом и новом подлогом, новом вештачком травом. Надам се да већ почетком априла следи и реконструкција три спортска терена у оквиру ОШ “Миле Дубљевић“: за фудбал, кошарку и одбојку, тако да ће сви мањи спортски терени, који су пре свега служили за рекреативце, добити потпуно нови изглед  и од априла бити у функцији за све кориснике. Сигурно је да ћемо овим инвестицијама побољшати спортску инфраструктуру наше општине. Укупна вредност је 20 милиона динара, а радова на овом терену три милиона.“

Живковић је најавио план да у наредном периоду буду реконструисани слични терени у зони школа:

„Већ се такво игралиште ради у школи у Ћелијама, очекујемо да буде завршено до априла. У току су припремни радови, до краја марта очекујемо асфалтирање после чега следи опремање игралишта потребним мобилијаром. Имамо у плану и Јабучје, очекујемо да у наредних десетак дана потпишемо нови уговор са „Колубаром“ из којег ће новац пре свега бити опредељен за Јабучје, а да већи део тог новца уложимо у реконструкцију терена или изградњу фискултурне сале ОШ „Димитрије Туцовић“.

У зависности од тога колико средстава буде обезбеђено ребалансом, општинско руководство има амбициозне планове и у другој половини године:

„У плану нам је, ако буде средстава, да урадимо велики парк-игралиште за децу између Спортске хале, мини пич терена и средње школе, чиме би најмлађи суграђани добили још један леп простор за игру. Овај део је идеалан за такве намене, да употпунимо ову целину јер већ имамо низ спортских објеката. Још једна наша жеља јесте да изградимо вештачки фудбалски терен са атлетском стазом између затвореног базена и помоћног терена стадиона ФК Железничар. Конкурисали смо крајем године код Министарства привреде за изградњу терена, али нажалост нисмо прошли, што не значи да ћемо одустати од пројекта. Надам седа ћемо и то привести крају јер овај део Лајковца представља праву спортску базу, али бисмо тим инвестицијама комплетирали спортско-рекреативну зону: са вештачким тереном, тротоарима од стадиона поред конака до базена и великим дечјим парком. Поред свега што смо и до сада радили, а то се првенствено односи на изградњу и реконструкцију локалних и некатегорисаних путева, у нардном периоду велику пажњу ћемо посветити изградњи спортских терена, као и паркова за децу у Лајковцу и сеоским месним заједницама“, закључио  је председник Живковић.

Директорка Установе за спорт и омладину општине Лајковац Драгана Јеленић захвалила се на изузетној сарадњи са општинским руководством и појаснила техничке појединости када је у питању реконструкција кошаркашког терена.

„Ово је један од првих пројеката који је Установа за спорт и омладину реализовала у сарадњи са Општином Лајковац. У току је „линирање“ терена, односно завршна фаза радова. Тартан подлога је ливена,  апсорбује енергију приликом пада и спречава повреде зглобове, а нама је безбедност наших корисника на првом месту. Подлога је дуготрајна и једноставна за одржавање, што је један од битних услова. Надам се да ће наши корисници бити задовољни и да ћемо омасовити бављење спортом у општини Лајковац.

Очигледно је да ће првих дана пролећа ученици и рекреативци у Лајковцу добити далеко боље и безбедније услове за бављење малим фудбалом, кошарком и одбојком, било да је у питању удобна тартан подлога или вештачка трава на мини пич терену.