Развој спорта је стратешки битaн за будућност наше општине, односно перманентно улагање у спорт је најпримеренији и најефикаснији начин да се смање негативни утицаји савременог начина живота. Управо на тај начин општина Лајковац даје пример другима: како да кроз изградњу и улагање у инфраструктуру, развој клубова и спорта који су од посебног значаја за Лајковац, анимирање већег учешћа деце и омладине, развој школског спорта, развој рекреативног спорта – спорта за све побољша квалитет живота својим грађанима.

Sportska hala

У односу на укупно стање у земљи, Општина Лајковац се налази у нешто повољнијем положају када су у питању спортски објекти. Располаже са отвореним теренима (фудбалски стадион), мини-пич теренима, спортским теренима на сеоском подручју, школским игралиштима. Oно на чему смо врло поносни је модерна спортска хала са 850 места ,која је створила услове за разноврсније и квалитетније облике спортских активности, као и за професионалнији развој дворанских спортова.

Основну структуру система спорта у Лајковцу чине: Спортски савез, спортски клубови и струковна удружења из области спорта. Општина има 26 клубова,од чега је највише фудбалских -15, а затим одбојкашких – 3. Седам клубова носи име „Железничар“.

Колектив који се такмичи у највишем рангу такмичења је Женски одбојкашки клуб “Железничар”. Од сезоне 2012/2013. одбојкашице наступају у елитној Суперлиги Србије. Већ у првој сезони имале су запажену улогу играјући у четвртфиналу плеј-офа Суперлиге. У сезони 2014/2015 заузеле су сјајно 6. место.

OdbojkaФудбалски клуб ”Железничар” је стабилан српсколигаш. Има сопствену Школу фудбала, заступљене су све млађе категорије које су успешне у својим такмичењима. «Железничар» има модеран стадион, помоћне терене, оптималне услове за рад.

Најтрофејнији лајковачки колектив је Карате клуб ”Железничар”, који има бројна одличја и са међународних такмичења.

Кошаркашки клуб ”Железничар” има селекције у мушкој и женској конкуренцији. Кошаркашице се такмиче у Другој женској лиги Србије, а кошаркаши у Другој регионалној лиги „Запад 1“.

Планинарско-спортско друштво “Ћира” учешћем у бројним акцијама код нас и у окружењу промовише Лајковац на најбољи начин.

“Отворена забавна школа фудбала” постаје традиционална манифестација, која окупља 200 деце из општина Лајковац и Уб. Циљ је да се, кроз игру, деци која не тренирају ниједан спорт, посебно девојчицама, приближи фудбалска игра.

У Лајковцу постоји и Шах клуб „Железничар“ који организује школу шаха, тениски клуб који окупља аматере-рекреативце (Лајковац је једна од ретких малих средина која има тениске терене), риболовачки клуб и други.